Pisica sălbatică este Felis silvestris, membră a subfamiliei Felinae a pisicilor mici. Este originară din Eurasia. Este supranumită așa pentru că este aproape imposibil de îmblânzit. Cu toate acestea, încrucișările cu pisicile domestice au avut loc în aproape toată zona de răspândire a speciei.
Pisica sălbatică prezintă variații geografice. Toate subspeciile sunt mai mari decât pisicile de casă, cu picioare mai lungi și corpuri mai robuste. Există aproximativ 22 de subspecii, sau (potrivit unora) doar patru, inclusiv pisica de munte chinezească, care a fost considerată anterior o specie de sine stătătoare.
Pisica noastră domestică provine din subspecia cunoscută sub numele de pisica sălbatică africană.
Denumirea de "pisică sălbatică" este uneori folosită ca termen pentru pisicile domestice care au devenit sălbatice, în sensul că trăiesc fără stăpân.