Gaurul este o specie bovină, asemănătoare bizonului. Bos gaurus (sau bizonul indian) este cea mai mare bovină în viață. Este originar din Asia de Sud și Asia de Sud-Est.
Înălțimea până la umăr a bărbatului este de 175 până la 195 cm. Când cea a femeii este de 165 până la 185 cm. Are aceeași înălțime. Lungimea de la cap până la corp este de 240 până la 300 cm. Iar lungimea de la 70 la 105 cm. Are. Înflorirea coarnelor, care sunt cilindrice relativ scurte și au o mică rotunjime în interior, este de aproximativ 85 până la 100 cm. Împerechere în orice moment al anului. Puii noi se găsesc mai ales în lunile noiembrie-martie. Perioada sa de gestație este de aproximativ 270 de zile.
Femela gestantă este separată de grupul ei. Dă naștere unui pui și îl ține în mișcare. Femela are în permanență grijă de el. Puii încep să meargă la câteva minute după naștere. Femela și puiul se reîntâlnesc după ce au fost separați de grupul lor timp de câteva zile.
Specia este inclusă în Lista Roșie a IUCN ca fiind vulnerabilă din 1986. Tendințele populației sunt stabile în zonele bine protejate și se dezvoltă în câteva zone care au fost neglijate.
Gaurul este cea mai înaltă specie de bovine sălbatice. Gaurul malaezian se numește seladang, iar gaurul birmanez se numește pyoung.
Forma domesticită a gaurului Bos frontalis se numește "gayal" sau "mithun".