Vulturul auriu (Aquila chrysaetos) este una dintre cele mai cunoscute păsări de pradă din emisfera nordică. Este cea mai răspândită specie de vultur. Vulturii aurii își folosesc agilitatea și viteza combinate cu picioarele puternice și ghearele masive și ascuțite pentru a prinde prada. Se hrănesc cu iepuri, iepuri, marmote și alte veverițe de pământ.

Cândva comună în Holarctica, a dispărut din multe zone puternic populate de oameni. Specia este încă foarte răspândită. Trăiește în Eurasia, America de Nord și în părți din Africa de Nord.

La fel ca toți vulturii, face parte din familia Accipitridae. Este una dintre cele mai mari păsări de pradă din America de Nord; doar condorul californian este mai mare. Vulturii aurii trăiesc, de asemenea, în Highlands din Scoția.