Zâna superbă (Malurus cyaneus), cunoscută și sub numele de zâna albastră, este o pasăre paseriformă din familia Maluridae. Este comună și familiară în sud-estul Australiei.

Fiecare pereche are un teritoriu și prezintă, de asemenea, un dimorfismsexual evident. Masculul în penajul de reproducere are o frunte, un înveliș al urechilor, o mantie și o coadă de un albastru strălucitor, cu o mască neagră și un gât negru sau albastru închis. Cu toate acestea, masculii, femelele și puii care nu se reproduc au în general o culoare gri-maronie.

Ca și alte zâne, are câteva caracteristici comportamentale deosebite. Păsările sunt monogame din punct de vedere social, dar promiscue din punct de vedere sexual. Ele formează perechi formate dintr-un mascul și o femelă, dar fiecare partener se va împerechea cu alți indivizi și chiar va ajuta la creșterea puilor rezultați din astfel de împerecheri. Masculii de ciocârlie smulg petale galbene și le expun femelelor ca parte a unui spectacol de curtare.

Zâna superbă poate fi găsită în aproape orice zonă care are cel puțin un pic de subarboret dens pentru adăpost, inclusiv pajiști cu arbuști împrăștiați, păduri moderat de dese, păduri, lanuri și grădini domestice. S-a adaptat bine la mediul urban și este comună în suburbiile din Sydney, Canberra și Melbourne. Zâna superbă se hrănește în principal cu insecte și își completează dieta cu semințe.