Cărăbușul cu clichet este denumirea comună a gândacilor din familia Elateridae. Mai sunt numiți și elateri, gândaci cu clicheți, gândaci de primăvară sau săritori. Acești gândaci pot fi găsiți aproape oriunde pe Pământ. Ei au capacitatea neobișnuită de a se arunca în aer. Când fac acest lucru, emit un sunet de "clic" (sau pocnitură). Gândacul face acest lucru prin flexarea articulației dintre secțiunile toraceului, unde există o coloană vertebrală pe o parte a articulației și o canelură pe cealaltă parte. Cuierul este prins în canelură. Acest lucru produce un "clic" care aruncă gândacul în aer. Dacă aterizează pe spate, atunci se repetă clicul până când aterizează pe picioare. Clicul este folosit în principal pentru a scăpa de prădători. Clik-ul îl poate face să sară între 15 și 30 de centimetri în aer.

Familia de gândaci Elateridae a fost definită pentru prima dată în 1815. Există aproximativ 9.300 de specii cunoscute în întreaga lume. Printre acestea se numără 965 de specii din America de Nord.

Majoritatea gândacilor clichet au o lungime mai mică de 2 centimetri și o culoare ternă. Unele specii sunt mari și colorate. Aceștia caută de obicei hrană în timpul nopții și nu sunt de obicei activi în timpul zilei.

Larvele gândacilor de clichet se numesc viermi de sârmă.