Echidna cu cioc scurt (Tachyglossus aculeatus) este singurul membru al genului său și una dintre cele patru specii de echidna în viață.

Echidna cu cioc scurt, Tachyglossus, este furnicarul cu țepi, deoarece mănâncă furnici și termite. Este acoperit de blană și de spini. Are un nas special (bot) și o limbă specială care îi permite echidnei să își prindă prada cu mare viteză. Depune ouă, la fel ca și celelalte monotreme.

Echidna trăiește în toată Australia, precum și în regiunile de coastă și de munte din sud-vestul Noii Guinee. În Australia, este cel mai răspândit mamifer autohton. Nu este amenințată cu dispariția, dar activitățile umane, cum ar fi vânătoarea, distrugerea habitatului și introducerea de prădători și paraziți străini, i-au redus aria de răspândire.